Ποιος είναι ο 18χρονος Oliver Bearman που θα τρέξει για τη Ferrari στη Σ. Αραβία


Από τα kart στη Formula 1, έτσι έφτασε ο Oliver Bearman να οδηγήσει για τη Ferrari στο GP Σαουδικής Αραβίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 8/3/2024

Πριν μερικές ώρες, η Ferrari ανακοίνωσε ότι ο Carlos Sainz δε θα συνεχίσει τα αγωνιστικά του καθήκοντα στη Σαουδική Αραβία, χάνοντας τις κατατακτήριες και τον αγώνα, αφού διεγνώσθη με σκωληκοειδίτιδα κι απαιτείται να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.

Όντας ακόμη νωρίς στο τριήμερο του Grand Prix, η Ferrari όρισε τον αναπληρωματικό οδηγό και μέλος της ακαδημίας της ομάδας, Oliver Bearman, ως αντικαταστάτη του Ισπανού. Όσοι δεν παρακολουθούν τα δρώμενα των feeder series, δηλαδή της Formula 2, της Formula 3 κ.ο.κ, ίσως να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο νεαρός που θα κληθεί να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της SF24.

Γεννημένος στις 8 Μαΐου του 2005 στο Chelmsford του Essex στην Αγγλία, ο Bearman ξεκίνησε να αγωνίζεται στα kart το 2013, όταν ήταν 8 ετών. Ήρθε δεύτερος στο βρετανικό πρωτάθλημα Super 1 National το 2016 και το 2017 στην κατηγορία Cadet, κερδίζοντας όμως το Kartmasters British Grand Prix το 2017. Ολοκληρώνοντας αυτό το κομμάτι της καριέρας του, κέρδισε τα IAME International Final, IAME Euro Series και IAME Winter Cup το 2019, πριν περάσει στους αγώνες μονοθεσίων.

Έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα ADAC Formula 4 το 2020, όπου τερμάτισε έβδομος, επιστρέφοντας την επόμενη σεζόν για να κατακτήσει τη νίκη, τόσο εκεί, όσο και στην Ιταλική Formula 4. Εκτός αυτού, το 2021 ήταν η χρονιά που η Ferrari ανακοίνωσε την ένταξη του Βρετανού στην ακαδημία οδηγών της.

Όπως κάθε νεαρός οδηγός μονοθεσίων, από εκεί ο Bearman μετέβη στη Formula 3 το 2022, όπου ολοκλήρωσε τη σεζόν του τρίτος, πίσω από τους Victor Martins και Zane Maloney. Το 2023 προάχθηκε στη Formula 2, όπου τερμάτισε 6ος.

Ο 18χρονος έχει συμμετέχει σε δοκιμάστικα με τη Ferrari, με την πρώτη του επαφή με μονοθέσιο της Formula 1 να έρχεται τον Οκτώβριο του 2023 στο Fiorano. Έπειτα, πήρε μέρος σε δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών στο Grand Prix Μεξικού για λογαριασμό της Haas, με την ομάδα να δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις επιδόσεις του.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ferrari ανακοίνωσε ότι ο Bearman θα έχει χρέη αναπληρωματικού οδηγού για την ομάδα για τη σεζόν του 2024, μαζί με τον Robert Schwarzman και τον Antonio Giovinazzi.

Περνώντας στα στατιστικά, Oliver Bearman θα γίνει ο τρίτος νεότερος οδηγός Formula 1, όντας 18 ετών και 306 ημερών, όντας μεγαλύτερος σε ηλικία μόνο από τους Max Verstappen και Lance Stroll, όταν έκαναν το δικό τους ντεμπούτο. Είναι επίσης ο πρώτος Βρετανός που οδηγεί για τη Ferrari από τον Eddie Irvine το 1999, αλλά κι ο νεότερος οδηγός της ομάδας στη μακρά ιστορία της.

Να σημειωθεί ότι ο 18χρονος θα αγωνιστεί στο GP Σαουδικής Αραβίας με τον αριθμό 38 στην SF24 του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Alonso: Kυνηγά πολυετές συμβόλαιο – «Ξέρω ότι είμαι στη λίστα της Mercedes»

GP Σαουδικής Αραβίας – Η απόφαση των αγωνοδικών για τον Hamilton (video)

Red Bull: Σε αναστολή η εργαζόμενη που κατήγγειλε τον Christian Horner